kursusfag
Vi har fem kursusfagperioder i løbet af året, og du skal vælge et fag pr. periode.
Du har kursusfaget 2 x 1,5 timer pr. uge.
Dansk
De skriftlige genrer på STX
Vi kigger ungdomsuddannelsen over skulderen og tyvstarter lidt. Du vil få indsigt i de tre skriftlige genrer på STX – analyserende-, debatterende- og reflekterende artikel. Der vil være præsentation af opgaver i alle tre genrer, analyse af de tekster, der skal bruges til opgaverne, og så får vi set på nogle eksempelopgaver. Du skal også være “lærer for en dag”, da vi sammen skal læse og vurdere nogle eksamensopgaver fra det virkelige liv. Der vil undervejs være skrivearbejde ift. de tre genrer.
Tysk
Skriftlige og mundtlig dimension
Kurserne er for alle uanset niveau.
Vi arbejder både med den skriftlige og mundtlige dimension i mindre grupper. Tyskkurserne er for alle uanset niveau.
2 Die Welt verändern
Under dette tema er der opgaver til tekster, der handler om personer, begivenheder og opfindelser, der har været med til at ændre verdenen. Vi arbejder både med den mundtlige og skriftlige del.
3 Jugendliche und die Medien
Under dette tema er der opgaver til tekster, der behandler unges forhold til medier. Der er desuden fokus på musik og tyske YouTube-stjerner. Vi arbejder både med den mundtlige og skriftlige del.
4 Sport
Under dette tema er der opgaver til tekster, der behandler sportsgrene og sportsbegivenheder. Vi arbejder både med den mundtlige og skriftlige del.
5 Mein Leben – meine Wahl
Under dette tema er der opgaver til tekster, der handler om de valg, man som ungt menneske kan stå over for at skulle træffe. Vi arbejder både med den mundtlige og skriftlige del.
Spansk
Spansk for begyndere
¡Hola!
Spansk henvender sig til dig, der gerne vil hygge med at lære et andet sprog samt have et evt. forspring i forhold til spansk på gymnasiet.
Efter kinesisk er spansk det 2. mest talte sprog på verdensplan, og hvis du i dit sabbatår skulle finde
på at rejse til Spanien eller Sydamerika, er det et absolut must at have lidt spanske gloser med på
vejen.
Fysik og kemi
Fagord og områder fra toppen af 10. kl. niveau - ungdomsuddannelserne
Vi kommer til at stifte bekendtskab med fagord og områder, der ligger i toppen af 10.-klasses niveau og som også rækker ind i ungdomsuddannelserne.
6 Mini-elektriker
Kurset er for dig, der er interesseret i at finde ud af, hvordan det elektriske kredsløb fungerer. Der vil være fokus på, hvordan elektriciteten kommer fra det store kredsløb ind til huset og helt ud til vores pære, der sidder i lampen.
Gennem hele forløbet arbejder vi med begreber som Ampere, Volt, modstand, Watt, Frekvens, Hertz osv.
Undervisningen tager udgangspunkt i det praktiske, forsøg, læreroplæg og teorien bag.
Kurset er for alle, der har lyst til at blive klogere på nogle af de udfordringer, vi møder i hverdagen, og når man er flyttet hjemmefra.
7 Stråling på mange måder
Kurset er for dig, der er interesseret i at finde ud af, hvordan stråling bliver brugt på mange måder. Vidste du, at man bruger Technetium til medicinske undersøgelser? Hvis du ikke vidste det, så kan du på dette kursus ekspandere din viden om stråling og dens mange egenskaber.
Undervisningen kommer til at indeholde læreroplæg, læsning af teori, praktiske øvelser og forsøg.
Kurset er for alle, der vil se ind i en ny verden, hvor stråling ses som en positiv faktor.
8 Kemi i dagligdagen
Har du brug for at kigge på kemien igen? Så er dette kurset for dig. Et kursus om: syrer, baser, neutralisering, salte, organisk og uorganisk kemi, atomets opbygning, sukker, alkohol og forbrænding. Vi kigger på vores mad og analyserer den for fedt, kulhydrater og proteiner.
Undervisningen indeholder læreroplæg, læsning af teori, praktiske øvelser og forsøg.
Kurset er for alle, der har lyst til at blive klogere på nogle af de kemiske processer, vi har i hverdagen.
9 Robotteknologi – Få styr på robotten
Kurset er for dig, der er interesseret i at finde ud af, hvordan fremtidens teknologi fungerer. Der vil være fokus på, hvordan robotteknologi, mikroprocessorteknologi, kodning anvendes og bygges. Gennem hele forløbet arbejder vi med udvikling af egne projekter indenfor Scratch, 3D-print, LEGO® Education SPIKE Prime, Micro-bit…….
Biologi
Kroppen i fokus, biologien bag bagning, miljø og bæredygtighed
Kroppen i fokus
Kurset er til dig, der er interesseret i og som har lyst til at blive klogere på, hvordan vores fantastiske krop fungerer. Vores velsmurte maskine består af billioner og atter billioner af små individuelle organismer, der i samarbejde løser alle vores daglige gøremål.
Vi vil især have fokus på den arbejdende krop og dykke ned i, hvad det er, der holder den i gang, og hvad det er for processer der gør, at vi kan bevæge os. Vi skal blandt andet arbejde med: celler, stoftransport, energiomsætning, muskler, nervesystem, blodsukker.
Undervisningen indeholder både læreroplæg, læsning af teori, praktiske øvelser og forsøg. Vi stifter bekendtskab med fagord og områder, der ligger i toppen af 10. klasses niveau og som også rækker ind i ungdomsuddannelserne.
Biologien bag bagning
Kurset er til dig, der har interesse i bioteknologi og gerne vil lave forsøg. Omdrejningspunktet bliver det bagte brød, hvor vi vil dykke langt ned i de mange processer og faktorer, der får en bageproces til at lykkes. Hvordan vokser kornet på marken, der senere skal blive til mel? Hvilken rolle spiller gæren i hæveprocessen? Ja, hvad vil det i det hele taget sige, at brødet hæver, og hvordan får brødet sin luftige struktur under afbagningen?
Undervisningen kommer til at indeholde både læreroplæg, læsning af teori, praktiske øvelser samt forsøg. Og vi skal bage brød, hvor vi forsøger at manipulere med forskellige ingredienser. Sidst i forløbet skal I efter jeres egenudviklede opskrift bage det perfekte brød.
Kurset er til dem, der ønsker at nørde og komme i dybden med et meget snævert emne, der dog åbner op for viden omkring en masse af biologiens grundemner som replikation og transskription af DNA, primærproduktion, økologi osv.
Miljø og bæredygtighed
Vi beskæftiger os med verden og klimaet omkring os. Vi har fokus på, hvad bæredygtighed betyder og dykker ned i, hvilke mekanismer, der skaber klimaforandringer. Vi skal undersøge og diskutere, hvad der gør en forskel, og hvordan vi kan ændre små og store vaner, for at skabe en mere bæredygtig hverdag. Skal vi droppe flyrejsen? Købe genbrugs-tøj? Spise mindre kød? Sammen stiller vi spørgsmål og forsøger at finde svar.
Vi arbejder med: klima, affald, mad, energiforsyning, transport, genbrug mm.
Undervisningen vil indeholde både læreroplæg, teori og forsøg. Og vi skal lave projekter, hvor vi afprøver vores egne idéer om bæredygtighed.
Faget er for alle, som har en interesse i biologien bag klimaforandringer og ønsker at vide mere om, hvad bæredygtig-hed er.
Historie
Terrorisme, folkedrab, storhed og fald...
Krigen mod terrorisme
Vi kender alle til terrorisme. 9/11, angrebet på Krudttønden og mange flere. Måske går man og tænker på, om det rammer Danmark igen. På dette kursus går vi i dybden med, hvad terrorisme er og hvilken betydning, det har fået for det samfund, vi har i dag. Vi kommer til at arbejde med angrebet på World Trade Center og angrebet på Krudttønden i Danmark og andre angreb. Vi dykker ned i, hvorfor terrorister vælger at begå terror, men også hvordan omverden forsøger at bekæmpe terroristerne.
Folkedrab – fra Holocaust til Rwanda
Det anslås, at mere end 100 mio. mennesker har mistet livet som følge af folkedrab inden for de seneste 125 år. Hvad er definitionen af et folkedrab? Hvordan opstår folkedrab? Hvad får mennesker til at slå deres medmennesker ihjel? I dette historieforløb dykker vi ned i folkedrabsbegrebet og kigger nærmere på fænomenet ved hjælp af fagtekster, dokumentarprogrammer og spillefilm.
Danmarks storhed og fald
Danmark et land, som både har været en stormagt og en småstat. På dette kursus arbejder vi med skelsættende begivenheder i den danske historie. Vi kommer blandt andet igennem de nordiske vikingers indtog i England og deres evige hunger for magt og land. Vi kigger nærmere på de danske kolonier, trekantshandel og på Danmarks fald under de slesvigske krige. Vi kommer til at få kendskab til, hvorfor Danmark er den stat, som den er i dag. Dette gør vi ved hjælp af kilder, fagtekster, dokumentar og spillefilm.
Historiske spillefilm
Med historiske spillefilm som omdrejningspunkt dykker vi på dette kursus ned i flere udvalgte historiske perioder og tematikker for at styrke din historiske bevidsthed.
Inden filmvisning vil der være en introduktion i form af læreroplæg og/eller tekstlæsning, ligesom vi efterfølgende vil behandle det sete ved hjælp af fx dilemmaspørgsmål, gruppediskussioner eller paneldebatter.
Eksempler på film kunne være ”Intet nyt fra Vestfronten” (1. verdenskrig), ”Flammen og Citronen” (besættelsen af Danmark) eller ”Thirteen Days” (Cubakrisen under Den kolde Krig).
Eleverne har stor medindflydelse på, hvilke film og dermed perioder/tematikker, vi skal se og arbejde med.
Fra mord til europamestre
På dette kursus skal vi arbejde med den lange tidslinje, der strækker sig fra mordet på Ærkehertug Franz Ferdinand af Østrig-Ungarn til sommeren 1992, hvor Danmark bliver europamestre i fodbold. Vi kigger kort ind i to verdenskrige med en halvleg i mellem og optakten til den kolde krig. Vi dykker derefter noget mere ned i den kolde krig, der løber fra 1945-1989/91 og Sovjetunionens opløsning, der betyder et kollaps på Balkanhalvøen, der baner vejen for Danmarks deltagelse og sejr ved Europamesterskaber i fodbold i Sverige i 1992.
Samfundsfag
dansk politik, velfærdsstaten, mediernes magt og identitet
Dansk politik
Vi skal i dette forløb sætte spot på det politiske landskab i Danmark. Gennem fx fagtekster, artikler og dokumentarprogrammer skal vi undersøge de politiske partiers baggrunde, ideologiske ståsteder og holdninger til forskellige områder i det danske samfund; fx skat, uddannelse, indvandring, miljø og velfærd. Vi vil stille kritiske spørgsmål, og vi skal arbejde på at skabe rammen om vores egne partier og tage stilling til, hvad vi synes, der er vigtigt at have fokus på i en fælles fremtid.
”Danmark og verden her og nu”
Vi skal i dette kursusforløb dykke ned i højaktuelle, vigtige begivenheder i Danmark og i hele verden. Hvad sker der i denne uge, i dag, i denne time, der kan få eller har fået stor betydning for os og andre? Hvordan får vi informationerne, hvordan behandler medierne begivenheden og hvordan forholder vi os det den? Vi skal blive klogere på det, der sker lige nu.
Medier – den fjerde statsmagt
Vi skal i dette kursus forholde os til medierne som den fjerde statsmagt – presseetik, pressefrihed, ytringsfrihed, fake news, censur, spin, kritisk undersøgende journalistik og clickbait er nogle af de begreber, vi vil komme omkring i arbejdet med at kigge medierne over skulderen og tage en kritisk vinkel på nyheds- og mediedækningen af vigtige begivenheder i Danmark og udlandet.
Velfærdsstaten
Vi skal i dette kursus arbejde med rammerne for det danske velfærdssamfund historisk og politisk. Vi vil gå i dybden med ideologier, udviklingen af det danske velfærdssystem, det politiske arbejde og se, hvordan det påvirker befolkningen. Vi vil gennem artikler, dokumentarprogrammer og nyhedsudsendelser arbejde hen mod en større forståelse for den danske velfærdsmodel og dens styrker og svagheder.
Verden brændpunkter
Vi skal i dette kursus kigge nærmere på de tilsyneladende uløselige konflikter, der er i verden i dag. Gennem fagtekster, udpluk af skriftlige kilder, fotos, og dokumentarprogrammer ser vi nærmere på konfliktens opståen, dramatiske højdepunkter, løsningsforsøg samt den nuværende situation.
Identitet og selvopfattelse
Vi skal i dette kursus udforske hvordan individets identitet formes af samfundet og de sociale strukturer, vi er en del af. Gennem læsematerialer, diskussioner, dokumentarprogrammer, statistikker og sociologiske dilemmaer vil vi sigte mod en dybere forståelse for de forskellige faktorer, der påvirker identitetsdannelse, herunder køn, seksualitet, kultur og sociale klasser. Vi skal også undersøge, hvordan identiteter kan ændre sig over tid og i forskellige kontekster, og vi vil arbejde hen mod at skabe en større bevidsthed om mangfoldighed, retfærdighed og inklusion i samfundet.
Identitet i en foranderlig verden
I dette kursus skal vi arbejde med mange af de sociologiske spørgsmål og blive klogere på det samfund vi lever i, og hvorfor vi som individer, er som vi er. Vi vil arbejde med begreber som identitetsdannelse, socialisering, social arv og det senmoderne samfund. Vi vil gennem artikler, teoretikere, grafer og dokumentarprogrammer arbejde hen mod en større forståelse af mennesket, og dets valg og muligheder, i det samfund vi lever i.
andre kurser
Sportspsykologi, udvidet træningslære.....
Sportspsykologi
Hvordan træner man den mentale side af sporten? Og har jeg mental styrke? Har jeg talent? I dette kursus skal vi arbejde med, hvordan du kan træne din mentale styrke i sport. Det handler bl.a. om at tackle situationer med modgang, at blive klar til at præstere, men i lige så høj grad om at blive afklaret med, hvem du ønsker at være som sportsudøver. Det teoretiske fundament er Team Danmarks sportspsykologiske model. Undervisningen er en blanding af teoretiske oplæg, praktiske øvelser, refleksion og samtaler. Faget er for dig, som ønsker at udvikle din forståelse af, hvilke faktorer der påvirker din/en idrætsudøvers præstationsevne.
Udvidet træningslære
Er du interesseret i fysisk træning? Ønsker du at blive klogere på styrke- og kredsløbstræning?
Du vil i forbindelse med fysisk træning på linjefaget stifte bekendtskab med grundelementer inden for fysisk træning. I dette fag dykker vi længere ned i træningsfysiologien. Igennem teori og praksis undersøger vi forskellige former for fysisk træning. I undervisningen vil vi gennemgå teorien bag forskellige træningsmetoder, hvorefter vi afprøver det på løbebane eller i styrkerum. Uanset om du er rutineret eller fysisk træning er nyt for dig, kan man være med.
Trænerrollen
Vi undersøger de forskellige trænertyper, hvordan de agerer i rollen som træner samt hvilken betydning, dette har for den enkelte idrætsudøver.
Undervisningen vil være en blanding af både teori og praksis, hvor du blandt andet skal prøve kræfter med din egen trænerrolle i undervisning af børn inden for idræt, leg og bevægelse.
Stresshåndtering og Mindfulness
Alt for mange oplever stress. På dette kursus viser vi dig, hvordan du kan aflæse dine eller andres stresssignaler, og hvordan du kan håndtere stress med nogle gode vaner og ved at anvende effektive teknikker fra mindfulness.
Styrk dit selvværd
Det du lærer ved at arbejde med indholdet på dette kursus, kan du anvende både NU og fremover. Du kan anvende det her på efterskolen, i dine relationer med dine venner, din kæreste og dine forældre.
At have højt selvværd er som at sørge for, at der er benzin på tanken. Uden brændstof kører en bil ikke ret langt. Uden et selvværd mister vi energi, overskud og motivation. Vores følelse af, hvem vi er, og hvordan andre synes om os, er afgørende for de valg, vi træffer, lige fra vi går i børnehave og i resten af vores liv. På kurset vil vi give dig en grundlæggende forståelse af, hvad det vil sige at have et højt eller et lavt selvværd, hvordan det påvirker din kommunikation, og hvordan du kan arbejde med at få et bedre selvværd.
Konflikthåndtering
Her lærer du noget om konflikter. Hvordan de opstår, hvad de gør ved os, og hvad du kan gøre for at håndtere dem på en god måde. Du finder også ud af, hvordan din typiske konfliktstil ser ud.
Brug hjernen til en forandring
Hvordan anvender du bedst din hjerne og dine intelligenser? På dette kursus, vil vi se på, hvordan hjernen styrer den måde, du oplever verden på. Gennem praktiske øvelser vil du få en bedre forståelse for, hvordan hjernen fungerer, og hvordan du kan få den til at arbejde bedre for dig. Vi vil også se på forskellige tænkestile, og dermed kan du komme til at kende til din egen læringsstrategi. Vi vil arbejde med de ni intelligenser, og hvordan disse kommer i spil, når du skal lære og løse opgaver. Der arbejdes med teori, aktiviteter og refleksion. Kurset er for alle.
Førstehjælp
En hurtig førstehjælpsindsats kan være med til at redde liv og til at reducere en ulykkes omfang og mindske traumer. Når du lærer førstehjælp, bliver du en af dem, der kan være med til at gøre en verden til forskel for et andet menneske. På vores førstehjælpskursus lærer du at:
- genoplive et menneske, som ikke trækker vejret
- bruge en hjertestarter
- yde førstehjælp til typiske skader for eksempel i forbindelse med trafikulykker, blødninger eller forbrændinger.
- standse en ulykke og forhindre, at flere kommer til skade
Du lærer også, hvordan du skal handle på ulykkesstedet:
- Hvordan man vurderer, om de tilskadekomnes tilstand er kritisk, og derfor har behov får hjælp.
- Nødflytning fra bil og sikkerhed på ulykkessted
- Førstehjælp til hyppigst forekomne skader ved trafikulykker, herunder knoglebrud, nakke-/rygskader og blødninger.
Består du kurset, får du et gyldigt førstehjælpsbevis, som er gældende til f.eks. kørekort. Beviset er gyldigt i to år – til kørekort er beviset gyldigt et år fra udstedelse.